Učit se jazyky v době umělé inteligence má smysl. Tady jsou 3 důvody proč.

22. 6. 2023

Asi se shodneme na tom, že žijeme v době překladačové. Zjistit význam neznámého slovíčka nebo věty, vysvětlit někomu cestu nebo si objednat v restauraci v cizím jazyce se s chytrým telefonem v kapse stalo záležitostí několika vteřin. Před pár měsíci navíc svět ohromil příchod fenoménu zvaného ChatGPT. Tento šikovný robot doplnil strýčka překladače a společně se předhánějí v tom, kdo dokáže lidem rychleji a efektivněji cizí jazyk zprostředkovat.

ChatGPT si v oblasti cizích jazyků můžeme představit jako takové kouzelné sluchátko Macha a Šebestové. Napsat motivační dopis v angličtině? Ale ovšem! Sestavit formální mail pro důležitého zahraničního klienta? Beze všeho! Napsat domácí úkol z francouzštiny? Jeden klik a je hotovo.

Možná si říkáte, proč se vlastně učit cizí jazyky, když jsou s technologickými vychytávkami každému na dosah ruky. Důvodů je hned několik, a tak to pojďme vzít pěkně popořádku.

Nikdy to nebylo jednodušší

Internet nabízí nepřeberné množství materiálů, které vám s výukou jazyků pomohou. Přes Zoom nebo Google Meet se můžete kdykoliv spojit s rodilým mluvčím na opačné straně zeměkoule. YouTube je bezedná studnice cizojazyčných videí na jakékoliv téma, které vás zajímá. V podcastech na Spotify můžete poslouchat hodiny autentického mluveného jazyka a instagramový profil vašeho oblíbeného lektora poslouží jako dlouhý jazykový kurz zcela zdarma. Procvičovat můžete s již zmíněným ChatGPT… Stačí si jen vybrat. Zkrátka a dobře, učit se cizí jazyky objektivně nikdy nebylo jednodušší, než je teď.

Získáte sebevědomí na cestách

Není nad to moci se v komunikaci v zahraničí spolehnout jen sám na sebe. V případě, že telefon selže, se vám bude znalost cizího jazyka opravdu hodit. Nehledě na to, že místní zaručeně potěšíte tím, když s nimi prohodíte alespoň pár slov v jejich vlastním jazyce. Stačí několik základních frází a kouzlo je na světě. A víte, co se stane, když uděláte chybu? Vůbec nic. Tak buďte odvážní a směle do toho. Odměnou vám bude úsměv, milé slovo a pocit k nezaplacení.

Stáváte se součástí komunity a nové kultury

Cizí jazyk není jen prostředek ke komunikaci. Tím, že se ho učíte, poznáváte také úplně novou kulturu a způsob myšlení. Zároveň můžete na lekcích své poznatky sdílet s lidmi, kteří se rozhodli dát na stejnou cestu jako vy. Stáváte se tak součástí nové komunity, která je naladěna na stejnou vlnu a táhne za jeden provaz. A to za to stojí. Protože žádný robot ještě nevymyslel, jak nahradit dobrou společnost.

Mohlo by se zdát, že učit se cizí jazyk v době digitalizace je zbytečné, ale opak je pravdou. Využijte všeho, co doba k učení jazyků nabízí a pusťte se do toho. Jako u všeho i tady platí, že bez práce nejsou koláče. Cizí jazyk tu ale pro vás bude jednou provždy. A vám se s ním otevírají možnosti, které doslova neznají hranice.