5 tipů jak na robota – učte se jazyk s ChatGPT

7. 8. 2023

Hledáte nové způsoby, jak procvičovat cizí jazyk zábavně? A co takhle učit se ho s robotem? Řeč je samozřejmě o ChatGPT, nástroji umělé inteligence, který v současnosti zažívá obrovský boom a proniká do všech možných oblastí, výuku cizích jazyků nevyjímaje. Pojďte se s námi podívat na to, jak vám ChatGPT může usnadnit a zpříjemnit učení cizího jazyka z pohodlí domova. Máme pro vás 5 tipů, jak na to. Tak vyhrnout rukávy, ruce na klávesnici a směle do toho!

  1.  Konverzujte

ChatGPT může být skvělým parťákem na pokec v jakémkoliv cizím jazyce. Robotovi stačí napsat třeba „Povídej si se mnou. Začni se mnou konverzaci v němčině na téma fotbal. Říkej, co si myslíš, a ptej se mě na další otázky, aby konverzace pokračovala“. Výhodou je, že ChatGPT je „renesanční robot“ v pravém slova smyslu. Ví a zná totiž skoro všechno. Tématům ke konverzaci se tak meze nekladou!

  • Udělejte z něj spisovatele

Čtete rádi v cizím jazyce, ale ne a ne najít texty, které by vás opravdu zajímaly? Napište to robotovi! Na počkání vygeneruje texty v jakékoliv úrovni cizího jazyka a přesně na téma, které vám je blízké. Dejte mu třeba instrukci „Napiš mi krátký článek v angličtině na úrovni B1 o pěstování rajčat“ a sledujte to kouzlo. Máte spíše než fakta radši fikci? Žádný problém. Řekněte si třeba o pohádku, básničku nebo dokonce vtip. Robota můžete také požádat, aby vám z článku do tabulky vytáhl obtížná slovíčka a vysvětlil jejich význam. A voilà, nová slovní zásoba vám přistane přímo pod nosem.

  • Zopakujte gramatiku

Známe to všichni. Učíme se novou gramatiku, ale tak nějak cítíme, že by to mimo lekce chtělo ještě trošku procvičit. I s tím vám pomůže ChatGPT. Nejenže ho můžete požádat, aby vám celý jev ještě jednou vysvětlil, ale když mu řeknete třeba „Vytvoř mi gramatické cvičení na doplňování sloves v l’imparfait ve francouzštině“, budete mít i hromadu materiálu k procvičování.

  • Nechte si udělat korekturu

Píšete pracovní e-mail v angličtině nebo máte na příští lekci za úkol napsat slohovou práci? Nechte ChatGPT, aby váš text zkontroloval a vysvětlil vám gramatické i stylistické chyby. Vaši práci si tak v klidu znovu projdete, upravíte a vylepšíte problematická místa svého psaní.

  • Najděte 5 rozdílů

Není vám jasný rozdíl mezi dvěma podobnými slovíčky, třeba speak a talk? Tápete, v jakých případech použít dva různé časy? Poproste chat, ať vám to vysvětlí a ukáže na příkladech. Můžete ho navíc navést, aby vám vysvětlení dodal v bodech, v tabulce, prostě tak, aby to pro vás bylo co nejpřehlednější.

Na závěr ještě jeden tip: Příkazy chatu zadávejte co možná nejpřesněji. Vždy mu řekněte jazykovou úroveň, téma, ale i požadovaný rozsah, délku článků, počet otázek a slovíček, které chcete, aby vám vypsal. Čím podrobnější instrukce mu totiž na začátku dáte, tím přesnější a užitečnější výsledky pro vás vymyslí.

A hlavně, bavte se u toho! ChatGPT je užitečný pomocník, díky kterému můžete poznávat cizí jazyk zase z jiné perspektivy. A to se vždycky hodí!